top of page

Grupuri vulnerabile din București, captive în disputa politică pe bugetul PMB

Disputa politică pe marginea proiectului de buget al Primăriei Municipiului București afectează persoanele adulte cu dizabilități și persoanele cărora le-au fost atribuite locuințe sociale în blocul din Prelungirea Ghencea. 12 organizații au solicitat primarului general și consilierilor generali să voteze bugetul pentru 2024 cât mai rapid și să nu mai țină aceste grupuri captive disputelor electorale. Puteți citi scrisoarea aici.

 

În urmă cu o lună de zile, în perioada în care bugetul local se afla în dezbatere publică, 14 organizații au transmis solicitarea de a integra în bugetul pentru anul acesta revenirea la plata integrală a stimulentului pentru persoane adulte cu dizabilități, precum și plata datoriilor pe care primăria le-a acumulat către aceste persoane (va reamintim că de aproape trei ani, persoanele adulte cu dizabilități au primit jumătate din suma prevăzută în hotărârea de Consiliu General). Puteți citi scrisoarea transmisă atunci aici.

 

Tot în acest buget este prevăzută suma necesare pentru a debloca șantierul pentru locuințele sociale din Prelungirea Ghencea. Familiile care au primit repartiții aici au fost în mod sistematic amăgite cu noi și noi termene de finalizare. 


Timp de trei ani, grupurile direct vizate de proiectele menționate mai sus au suferit consecințele unei politici locale care a ales să ignore vulnerabilitatea lor. În ultimul an de mandat, deci an electoral, bugetul propus pentru București încearcă să integreze aceste proiecte. Cu toate acestea, tocmai pentru că este an electoral, aceste comunități sunt acum în mijlocul unei dispute politice care nu poate fi sub nicio formă în interes public. 

 

Am solicitat primarului general și consilierilor generali să nu transforme bugetul capitalei într-o miză politică mai mare decât este deja. Trei ani de zile este deja prea mult pentru niște proiecte care afectează profund grupuri vulnerabile din București. Din păcate, simplul fapt că aceste proiecte în sine au căpătat o miză electorală, prin amânarea lor până în acest an, este o situație în sine problematică din punct de vedere moral. Credem că nu este cazul ca această criză morală să fie adâncită prin amânarea momentului în care este votat bugetul pentru 2024. 

bottom of page