top of page

În București, oameni aflați în stare profundă de vulnerabilitate ajung să petreacă decenii în foste fabrici, clădiri abandonate sau camere improvizate din lemn găsit la gunoi

În București există încă forme de locuire informală, unde oamenii locuiesc în foste fabrici, clădiri abandonate sau camere improvizate din lemn găsit la gunoi. Sunt oameni aflați în stare profundă de vulnerabilitate, pentru care locuirea socială este singura formă posibilă de locuire în condiții decente. Și asta pentru că salariul minim pe economie nu le acoperă cheltuielile lunare cu chiria, facturile și alimentele. Dar locuințele sociale sunt foarte puține în București, deci ajung să petreacă decenii în aceste comunității. 


L. locuiește într-un astfel de loc de 20 de ani. Povestește aici cât de greu este să supraviețuiești unor astfel de locuri, de multe ori chiar împotriva autorităților. Din cauza amenzilor luate pentru că locuiește fără forme legale, nu a putut accesa diferite forme de sprijin social care erau destinate tocmai oamenilor aflați în sărăcie profundă. Statul pedepsește pe cei mai vulnerabili dintre noi pentru chiar nepăsarea în ceea ce privește lucruri fundamentale precum locuirea publică. De-a lungul anilor a pierdut mai mulți copii, luați în sistemul public de protecție. Deși a fost foarte dureros, a înțeles că nu le poate oferi condiții potrivite de locuire. Mai jos, povestea lui L., care a stat 16 ani fără electricitate și pentru care “lumina este un lux” în București. 

Material realizat de Fundația Parada și ActiveWatch. 

Mulțumim echipei Asociația Vira pentru ajutorul în realizarea materialelor video.

コメント


bottom of page